Мікродобрива

Як обрати мікродобрива для пшениці, щоб отримати 100% результат читайте тут
Чому соняшнику необхідний бор і коли його вносити - досвід агрономів «Яблуком» описаний тут

Все, що ви хотіли знати про мікродобрив

Багато фермерів чули хоч щось про мікродобрива, в тому числі рідкі мікродобрива в Україні. Однак не всі аграрники розуміють що таке мікродобрива, навіщо вони потрібні і які результати справедливо від них очікувати. Давайте трохи розберемося з основними питаннями по темі мікродобрив і розвіємо міфи навколо цього чудового інструменту будь-якого свідомого господарника.

 

Отже, що ж таке мікродобрива?

Мікродобрива – різновид добрив, що містять мікроелементи. Дані речовини, споживаються рослинами в невеликих кількостях.

Види мікродобрив

Залежно від діючої речовини, мікродобрива поділяють на:

  • Борні;
  • Марганцеві;
  • Цинкові;
  • Мідні;
  • Кобальтові;
  • та інші.

Також є можливість використання комплексних мікродобрив в складі яких 2 і більше мікроелементів.

Найбільш ефективними формами мікроелементів є хелати і інші сполуки в складі органічних молекул.

Застосування мікродобрив

Давайте розберемося, в яких ситуаціях застосовують мікродобрива?

Марганцеві добрива використовують при нестачі марганцю, яке зазвичай спостерігається на карбонатних чорноземах.

Борні добрива чудово стимулюють утворення зав’язей у рослин.

Цинкові добрива застосовують проти яблуневої розетковими, що з’являється через нестачу цинку.

Залізовмісні добрива необхідні для боротьби з вапняним хлорозом у яблунь і багатьох інших плодових.

Навіщо потрібні мікродобрива?

Як нам здається, важливо брати до уваги лише кілька чинників для того, щоб зрозуміти сенс використання мікродобрив.

Перше – баланс основного і додаткового живлення. Як голодна дитина не може вирости на 10 см за рік, якщо ви йому два тижні будете давати вітаміни, так і мікродобрива не зможуть стати заміною основного харчування для вашого рослини.

Завдання мікродобрив – збільшити надбавку при максимально можливої ​​врожайності. Коли ви вже зробили все і хочете більше – тоді мікродобрива вам на допомогу.

Друге – мікродобрива створені для того, щоб оперативно вирішити проблему, навіть швидше зменшити наслідки проблеми. Якщо ви візуально бачите брак того чи іншого елемента, вважайте, що ви вже втратили. Але питання скільки ви втратили, залежить від швидкості і якості вирішення проблеми. Тому, мікродобрива – вогнегасник, а не пожежник проводить бесіду про пожежну безпеку. Мікродобрива проблему зменшують, але не знищують.

І останнє, мікродобрива – вимагають від вас уваги і часу. Часу для вивчення ринку, вибору товару належної якості, планування норм і часу внесення; уваги – для того, щоб дати рослині все, що йому потрібно і в потрібний час.

Кращі виробники мікродобрив для кукурудзи, винограду, соняшнику, пшениці в Україні

На вітчизняному ринку, на щастя, вже маса продукції, яка формує групу “мікродобрива”, і одним з лідерів серед виробників мікродобрив є ТМ “НАНIT”, що надає широку лінійку продуктів для вирішення цілого спектру завдань для ваших рослин.

Використання рідких мікродобрив – нелегка праця, яка обов’язково приносить ефект при грамотному використанні. Грамотний, розумний і господарський фермер, хіба це не ВИ? Команда “Яблуком” спільно з виробниками мікродобрив ТМ “НАНIT” готова перемагати в битві за ВАШ УРОЖАЙ!

Загальні поняття мікродобрив. Основні мікроелементи потрібні для рослин.

Мікродобрива – вид добрив в складі яких повинні міститися мікроелементи. Вони діляться на кобальтові, мідні, цинкові, марганцеві та інші. Мікродобрива якісно закривають недолік мікроелементів в грунті, адже їх необхідну кількість хоч і невелика, але істотно впливає на процеси нормального протікання біохімічних процесів.

Роль мікродобрива в вирощуванні сільськогосподарських культур:

  • Збільшує кількість і якість врожаю.
  • Розвиває кореневу систему завдяки наявності фосфору в доступній формі.
  • Підвищує швидкість поглинання комплексу NPK.
  • Підвищує стійкість до вірусних та грибкових захворювань.

Серед методів внесення мікродобрив виділяють наступні:

  • Передпосівна обробка корінців або насіння.
  • Кореневе живлення.
  • Позакореневе підживлення.

Найчастіше фермери віддають перевагу листової (позакореневого) підгодівлі, адже воно, на 100% поглощаясь рослиною, є найбільш економічно ефективним.

Ситуації, при яких потрібно проводити позакореневе підживлення:

  • Недорозвиненість кореневої системи рослини.
  • Недоступна форма мікроелементів в грунті.
  • Коли є потреба в швидкому забезпеченні мікроелементами.
  • Стресові умови.

Мікродобрива можуть перебувати в різних формах, але найбільш доступною є недбала – в якій мікроелементи пов’язані з хелатирующими агентами.

Мікроелементи відіграють ключову роль в створенні передумов для формування якісного і високого рівня врожаю.

Вплив деяких мікроелементів на процеси розвитку рослин:

  • Бор в першу чергу впливає на якість і кількість врожаю, а також підвищує імунітет до хвороб. Підвищує швидкість руху вуглеводів, і процеси синтезу білка. Бор позитивно впливає на процеси запилення квіток і формування плодів.
  • Мідь є ключовим елементом в процесах фотосинтезу і освіти ензимів, а також є складовою частиною ферментів і білків. Завдяки міді призводить до значного покращення ефективність засвоєння азоту.
  • Залізо бере участь у формуванні хлорофілу і білка.
  • Завдяки цинку активується дія ферментів, а також процеси конвертації крохмалю і азоту. Під впливом цинку істотно зростає кількість білка, вуглеводів і крохмалю.
  • Молібден є ключовим елементом, який відповідає за процеси синтезу вітамінів і хлорофілу, а також позитивно впливає на процеси біологічної фіксації азоту і білка.
  • Марганець відповідає за рівень цукристості овочів і плодів, а також збільшує їх кількість.

Історія появи добрив і мікродобрив

Як відомо добрива поділяють на дві основні групи: мінеральні та органічні. До першої належать ті, до складу яких входять тільки натуральні компоненти: торф, солома, гній, компости, мул, господарські відходи та ін. Безумовно, вони є самими безневинними для людини, але такі добрива не в змозі наситити грунт усіма необхідними макро і мікроелементами сповна. Мінеральні добрива – це речовини, які за рахунок поживних елементів у вигляді мінеральних солей, значно краще підвищують родючість грунту. До них відносяться не тільки азотні, калійні і фосфорні добрива, а й мікродобрива.

Сьогодні все фермери знають, що для досягнення високого врожаю не достатньо просто посіяти або посадити ту чи іншу культуру. Щоб отримати максимальні результати доведеться культуру гарненько “підгодувати” мікро і макроелементами. Це, можна сказати, не гласне правило.

А за старих часів, це було на початку XIX століття, вчені-агрономи були просто в розпачі – населення поступово наближався до того моменту, коли буде не в змозі забезпечити себе продовольством, якщо не знайдеться спосіб різко підвищити врожайність культурних рослин. І ось одного разу, в Гассені, Юстусом фон Лібіх, був створений абсолютно новий спосіб елементного аналізу, який дозволяв в короткий термін визначати склад органічних сполук. Взявши на аналіз будь-яка рослина, в ньому знаходили різні елементи: фосфор, кальцій, магній, калій, азот. За логікою, Лібіх вирішив, що рослини отримують ці елементи з грунту. Все, крім азоту. Він вважав, що азот надходить у рослини з повітря. І це була його єдина помилка, яку він згодом виправив. Залишалося тільки з’ясувати, які саме елементи споживають рослини. Шляхом багатьох досліджень, Лібіх прийшов до висновку, що найбільш необхідні рослинам елементи фосфор, азот, кальцій і калій і саме цими елементами бідна грунт. Було прийнято рішення вводити їх в грунт в складі штучних добрив. Найперше добриво, яке було запатентоване Лібіх – це суміш фосфатів. Однак, таке добриво не дало очікуваного результату, тому що не містило азоту. Лібіху довелося змінити своє уявлення про значення цього елемента, виконати ряд дослідів і створити нове азотне добриво – чилійську (натрієву) селітру. Так і почалося поширення популярності мінеральних добрив по всьому світу.

Класифікація добрив

Добрива дуже значимі для підвищення родючості грунту і для підвищення врожайності різних сільськогосподарських культур. Протягом тривалого часу застосовували одне добриво – гній. Дуже великий відсоток приросту врожаю одержують за рахунок внесення добрив. Ефективність добрив залежить і від клімату і від властивостей грунту. Кращі результати добрива дають при достатньому зволоженні і при зрошенні. Якщо мінеральні добрива правильно використовувати, то вони значно покращують кількість і якість врожаю.

Добрива можна поділити на: мінеральні та органічні. Органічні – це гній, торф’яні компости, пташиний послід. До мінеральних добрив відносяться – азотні, калійні, фосфорні, нітратні, а також мікродобрива.

Мінеральні добрива можна використовувати як підгодівлю для рослин в літній період часу а, загалом, вносити їх можна як навесні, так і восени. Якщо правильно застосовувати мінеральні добрива, то можна отримати більш якісні плоди, а також більший урожай. Для кожної культури норми внесення добрив абсолютно різні.

Мінеральні добрива можна ділити на підгрупи:

  • непрямі, прості (для нейтралізації кислотності грунту або підкислення);
  • прямі (для підживлення рослин).

До простих мінеральних добрив відносяться:

  • азотні;
  • фосфорні;
  • калійні;
  • мікродобрива.

Мікродобрива – добрива, які містять мікро і макроелементи для підживлення рослин по листу. Мікродобрива бувають цинкові, борні, азотні, молібденові, мідні і т.д. Мікродобрива, що містять бор сприяють поліпшенню якості врожаю і отримання більшого врожаю. Добривами, які містять молібден, в основному обробляють насіння, але також використовують для позакореневого підживлення. Цинк підвищує продуктивність і фіз показники рослин, використовують їх для підгодівлі рослини і для обробки насіння перед посівом. Брак кобальту призводить до захворювань. Мідні мікродобрива можна вносити в грунт тільки раз в 4-5 років, також ними обробляють і насіння.

Всі ці мікроелементи беруть участь, безпосередньо, в формуванні самого врожаю, впливаючи на його якість і кількість. Що потрібно знати про мікроелементи:

  • різні культури потребують різних мікроелементах;
  • для рослин важливо одночасне надходження, як макро, так і мікроелементів;
  • вносити мікроелементи потрібно тільки встановленими нормами внесення.

Класифікація мікроелементів:

  • солі неорганічних кислот (важкодоступні для культур і малорозчинні, призводять до засолення ґрунтів);
  • калійні і натрієві солі гумінових кислот (мікроелементи в них утримуються, як і в органічних добривах);
  • мікроелементи пролонгованої дії (малорозчинні гранули через що тривалі в підгодівлі);
  • мікродобрива в хелатній формі (на основі природних і синтетичних кислот).

Кращий вибір

На щастя, сьогодні ринок мікродобрив в Україні не терпить дефіциту. На вибір фермера є європейські, американські, білоруські, російські та вітчизняні добрива. Кожен виробник твердить, що його товар найкращий і при мінімальних витратах завдасть надзвичайних надбавки. Кого ж вибирати? Тут ми вирішили використовувати принцип – довіряй, але перевіряй.

Спочатку ми визначилися з вибором на користь вітчизняних виробників мікродобрив. Навіщо везти з-за кордону, якщо можна купити будинки? Українських мікродобрив зараз на пальці не перелічиш – Квантум, Росток, Ярило, Альфа Гроу, Долина, Мінераліс, Реаком, Цеоліт і ще багато різних гуматов, активаторів росту і т.д.

Ми вирішили працювати з мікродобривами Наніта. Це – молода компанія, яка пропонує мікродобрива на ринку України ось уже третій рік. Чому саме вони?

Все дуже просто – хочете отримати якість як в Європі, але за українські гривні – тоді нам по дорозі. Наніта – це мікродобриво, яке виробляють за світовими технологіями, використовуючи якісну сировину і точні пропорції. Вони не женуться за дешевизною собівартості, для них важливий результат. Саме тому наш інтернет-магазин реалізує мікродобрива Наніта. Нам важливо, щоб використовуючи позакореневе підживлення, клієнт відчував результат в бункері, а не тільки на словах.

У портфоліо Наніта вісім різних видів мікродобрив – комплексні, вузькоспеціалізовані і моноудобренія. Тут є що вибрати і латифундиста, і садівникові, і городники.

Унікальність Наніта полягає в тому, що в його використанні потрібен розумний підхід. Фермер сам визначає, які елементи потрібні рослині і вибирає конкретне добриво, а не поливає поле стандартним «коктейлем» NPK або розведеним торфом. Крім того, максимальний вміст хелатирующих агентів наближає ефективність застосування до 100%.

Вибираючи Наніта не думайте, що він обійдеться Вам дешево, але будьте впевнені, вкладені гроші повернуться втричі. Це ми виділи в надбавку клієнтів, які вже купували мікродобрива Наніта.

З повною характеристикою кожного представника Наніта можна ознайомитися в картці товару.

Оцініть якість продукції
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Фільтр
×
Мета внесення
Культура
Площа обробки
Країна виробництва
Виробник
Терміни відвантаження товару
Умови оплати