Пошук

м. Київ,

вул. Дегтярівська, 53 А

пн-пт: 08:00-20:00,

сб-нд: 09:00-18:00

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Бактеріальні хвороби пшениці

Бактеріальні хвороби пшениці

Одним із найважливіших злаків у харчуванні людини це пшениця. Її вирощують в багатьох країнах світу, хоча ця справа досить не проста. Цьому на заваді стоять широко розповсюджені хвороби бактеріального походження. Від діяльності патогенів знижується якість зерна і воно стає не придатним для подальшого використання в харчовій промисловості. В кращому випадку його переносять із продовольчого зерна у фуражне. Чорний бактеріоз пшениці зазвичай починає розвиватись у фазу кущення, дуже рідко з’являється у фазу початкової вегетації. Під ураження потрапляють всі органи рослини. Перші прояви хвороби з’являються на листі у вигляді світло-зелених плям, які з часом темніють та збільшуються перетворюючись на некрози. У період цвітіння хвороба починається із ураження стебла біля листкових пазух. За твердженням фахівців найчастіше хвороба починається в зрілому віці рослин, уражуючи нижні та верхні листки, а також колосок. Хвороба має досить агресивну форму тому під її ураження потрапляє практично вся рослина. Переносником хвороби може бути заражене зерно, на якому 3 – 5 років зберігаються бактерії та пожнивні рештки, які також можуть бути збудником інфекції.

Хвороби пшениці

Базальний бактеріоз пшениці, або колосова гниль розповсюджується як видно з назви вже у фізичну зрілість рослин, а точніше у фазу налива колоса. У більш раніші фази розвитку культури ураження бактеріозом трапляється вкрай рідко. Розвиток хвороби може початись на різних частинах рослини у вигляді темних плям витягнутої форми. На колоску уражуються лусочки, при сильнішому ураженні відбувається його деформація. До ураження цією хворобою схильні всі зернові колосові культури. Зберігається інфекція в рослинних рештках та на диких злаках. Через здатність цих бактеріозів довгий час зберігати свої властивості, вони набули широкого розповсюдження. По зовнішнім ознакам важко визначити хворобу, яка атакує Ваші посіви. Для цього знадобиться лабораторний аналіз для встановлення патогена і вже на основі отриманих результатів дослідження визначають який фунгіцид на пшеницю необхідний. Профілактичну боротьбу із хворобами починають задовго до початку посівної. Перш за все для посіву обирають бажано здорове (не заражене) насіння. Якщо насіння має зараження нижче 20 %, його обробляють Вітаваксом, якщо показники перевищують граничні норми – його вибраковують. Крім того проводять профілактичні роботи по підготовці поля для засіву. Перш за все ці роботи передбачають приорювання рослинних решток, які зазвичай містять різноманітні патогени і які за сприятливих умов можуть слугувати джерелом ураження. Ну і звичайно дотримуватись правил сівозміни, що дозволяє природним шляхом знизити патогенність на полях господарства. Фунгіцид на пшеницю купувать потрібно на основі антибіотиків с/г призначення. Наприклад чорний бактеріоз та рожевий бактеріоз відмінно контролюється касуміном та катополом японського виробництва. Найбільш розповсюджені бактеріози пшениці чорний і базальний контролює фітолавін 300 до якого можна додавать препарати на основі тирама, що входить до хімічної групи дітіокарбамати. Також у боротьбі із бактеріозами демонструють відмінні результати препарати на основі манкоцеби, який також належить групі дітіокарбамати.

Рейтинг статті
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Завантаження...
";