Україна на сьогоднішній день є найбільшим виробником соняшнику і головним експортером соняшникової олії. Також зростає попит на експорт високоолеїнової олії. Головна причина тому – популяризація здорового способу життя та харчування і відмінний конкурент оливковій олії ( дешевше, але володіє всіма необхідними якостями, як і оливкова олія ).
За останні роки частина виробництва високоолеїнового соняшнику постійно зростає і на сьогодні становить приблизно 10% від усього виробництва олійного соняшнику в усьому світі. В Америці практично 100% усього соняшнику – це саме олеїнові гібриди з високим і середнім вмістом олеїнової кислоти. В Україні ж частина виробництва високоолеїнового соняшнику становить всього 2%. Олія з високоолеїнового соняшнику в основному йде на експорт в Європу, також її використовують і в харчовій промисловості на внутрішньому ринку.
Високоолеїновий соняшник – це соняшник, в складі якого знаходиться понад 82 % олійної кислоти Омега 9 ( тобто мононенасичених жирна кислота ) і низький вміст лінолевої кислоти Омега 6 ( поліненасичених жирних кислот). Такий соняшник вирощений традиційними методами селекції, генетичний потенціал складу олеїнової кислоти в ньому становить 95 % найвищий показник серед усіх олеїнової культур.
Високоолеінова соняшникова олія містить в собі велику кількість вітаміну Е. Саме він зміцнює імунітет людини, а саме зменшує ступінь ризику захворювань серцево – судинної системи, зменшує ризик захворюваності на рак. Тому високоолеїінову соняшникову олію використовують для виробництва здорового харчування. Термін придатності в чотири рази більше у високоолеїнової олії, ніж у звичайної соняшникової олії.
Високоолеїнові гібриди соняшнику рекомендується вирощувати дотримуючись декілька умов. При посадці повинна бути дотримана просторова ізоляція від звичайного соняшнику і вона повинна становити не менше, ніж 200-400 м один від одного. Якщо ж такої можливості немає, то варто просто вибирати гібриди з різними групами стиглості, для того щоб уникнути перезапилення зі звичайним соняшником і забезпечити цвітіння в різний час. Також не слід вирощувати високоолеїновий соняшник в зонах з екстремальним кліматом, тому що різка зміна температури вдень і вночі може негативно вплинути на вміст олеїнової кислоти в олії.
Основним фактором є відбір насіння соняшнику з високим вмістом олеїнової кислоти, з хорошим потенціалом врожайності і особливо – чистота насіння. Гібриди компанії « Сингента» – це найпопулярніші гібриди в країнах – виробниках високоолеїнових соняшників, таких як Угорщина, Туреччина, Франція, Іспанія.
Для України компанія зареєструвала високоврожайні гібриди соняшнику, такі як НК Ферт і і НК Тутті. Це одні з найуспішніших конвертацій лінолевих гібридів НК Конді і НК Бріо. Ці гібриди поєднують в собі стійкість до різних хвороб, високий ступінь врожайності, високий відсоток вмісту олії і олеїнової кислоти, а також пластичність.
Найближчим часом планується вивести нові гібриди, стійкі до гербіцидів і адаптовані до зон з маленькою вологістю.